poniedziałek, 22 czerwca 2015

Tort arbuzowy


Ponieważ mój mąż nie lubi ciast a tortów w szczególności pojawił się problem- co takiego mogę przygotować na urodziny zamiast tortu tradycyjnego? I znalazłam rozwiązanie, które zadowoli każdego kto nie lubi słodkości ale lubi owoce albo jest na diecie ;)
Owocowy tort z arbuza!

Składniki:
  • jeden arbuz - wielkość dowolna w zależności od ilości gości
  • 0,5 l śmietanki do deserów 30%
  • 2 śmietan-fixy lub 250 ml serka mascarpone
  • cukier-puder do smaku
  • galaretka cytrynowa albo truskawkowa
  • 50 ml wody
  • garść różnokolorowych owoców wg uznania- borówka/jagody, maliny, ananas, porzeczki, truskawki, brzoskwinie
Wykonanie:

Z arbuza odciąć dół i górę. Ostrym nożem odciąć dookoła skórkę arbuza nadając mu kształt walca. Osuszyć całego arbuza papierowymi ręczniczkami.

Galaretkę rozpuścić w 50 ml gorącej wody przestudzić ale pilnować aby za mocno nie stężała.
Lekko tężejącą galaretką wysmarować arbuza jak również paterę czy talerz na którym będzie stał tort.
Wstawić do lodówki.

Schłodzoną śmietanę ubić ze śmietan-fixami lub schłodzonym serkiem mascarpone- ja dodaję mascarpone do śmietanki od razu i razem miksuję. Nigdy jeszcze tak przyrządzana masa mi się nie zważyła. Jeśli zdecydujecie się na śmietan-fixy to cukier-puder miesza się z nimi i dopiero dodaje do ubijanej śmietany, jeśli zdecydujecie się na mascarpone to w trakcie ubijania dodajecie powoli cukier puder.
Gotową masę nakładać na arbuza. Przystroić owocami wg własnego uznania i voila! Owocowy tort arbuzowy gotowy.
Z pozostałych resztek arbuza, mnie zostało ich całkiem sporo, można przygotować lemoniadę arbuzową idealną na gorące letnie dni.


Czas wykonania:
Tort robi się szybko, do godziny czasu.

Oczywiście z dekoracją można poszaleć bardziej, dodając kolorową posypkę, wiórki czy startą czekoladę. Ogranicza was tylko wasza wyobraźnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz