Składniki:
- 1 opakowanie maślanki tj. 400 ml
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 czubate łyżki cukru-pudru
- szczypta soli
- 1/4 szklanki oleju
Wszystkie składki zmiksować na gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Gotowe ciasto odstawić na chwilę aby "odpoczęło".
Rozgrzać suchą, teflonową albo inną nieprzywierającą, patelnię.
Pancakes smaży się na suchej patelni bez dodatku tłuszczu.
Kładziemy łyżką ciasto na patelni. Każdy placek przekładamy na drugą stronę od razu jak tylko na powierzchni pojawią się bąbelki.

Gotowe pancakes podajemy z syropem klonowym, musem owocowym, bitą śmietaną i owocami czy po prostu posypane cukrem-pudrem.
Smacznego!
Dziś na śniadanie zrobiłam twoje naleśniczki, było pysznie- polałam je sosem owocowym, malinowo- borówkowo- porzeczkowym. Jest tylko jedno ale... Trochę spaliłam, jak to robisz,że twoje są takie jaśniutkie. Może jakaś podpowiedź?
OdpowiedzUsuńJa też palę placki bo jestem niecierpliwa. Niestety te placki wymagają albo małej mocy pod patelnią (tylko wtedy trochę się wysuszają) i cierpliwości, albo większej mocy i sporej dawki refleksu :) Ja wylewam zazwyczaj 4 placki i jak wyleję ostatni to pierwszy już muszę odwracać. Trzeba trochę poćwiczyć a na pewno się uda zrobić idealne, lekko zarumienione ale już nie surowe wewnątrz.
OdpowiedzUsuń