czwartek, 30 lipca 2015

Tort urodzinowy ze świeżymi owocami i wytrawnym genache czekoladowym

Tort urodzinowy ze świeżymi owocami i wytrawnym genache czekoladowym. 

Składniki na biały biszkopt rzucany:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki* drobnego cukru
  • 3/4 szklanki* mąki pszennej (tortowej)
  • 1/4 szklanki* mąki ziemniaczanej
*szklanka o pojemności 250 ml

Składniki na genache:
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • śmietana kremówka 36% 
Składniki na krem:
  • dwa serki mascarpone każdy po 250ml
  • cukier-puder
Dodatki:
  • świeże owoce np. maliny i borówki amerykańskie
  •  masa cukrowa do ozdoby tortu
Wykonanie:

Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno uważając aby ich nie "przebić". Cały czas miksując dodawać po łyżce cukier a następnie po jednym żółtka.
Do masy jajecznej wsypać przesiane i wymieszane obie rodzaje mąki. Delikatnie wymieszać łyżką do połączenia.
Spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nie smarować boków.
Wylać gotowe ciasto. Piec w temperaturze 160-170 stopni C około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm upuścić na ziemię (jeden raz).
Wystudzić w temperaturze pokojowej.
Po całkowitym wystudzeniu przekroić na trzy lub cztery blaty.

Genache:
Czekolady połamać do garnuszka. Podgrzewać na wolnym ogniu cały czas mieszając. Kiedy czekolada zacznie się rozpuszczać dolać śmietanę kremówkę ok. pół szklanki. Cały czas podgrzewać i mieszać aż do uzyskania gęstej, jednolitej błyszczącej masy. Gęstość regulować dodając śmietanę. Odstawić do wystudzenia.

Krem:
Serki mascarpone przełożyć do miski. Mieszać łyżką dodając do smaku cukier-puder.
Jeśli ktoś woli bardziej lekkie i puszyste kremy to można zamiast jednego mascarpone dodać śmietanę kremówkę 36% ale wtedy należy mocno schłodzone śmietanę i mascarpone ubić na gęstą masę dodając cukier-puder i uważając aby nie przebić masy.

Biszkopt przekładać następująco:
blat biszkoptu, krem z mascarpone, owoce, genache,blat biszkoptu... itd.
Gotowy tort można przyozdobić tradycyjnie lub masą cukrową.
Jeśli zdecydujecie się na masę cukrową to gotowy tort należy jeszcze cieniutko posmarować masą maślaną przygotowaną wg następującego przepisu:

Składniki na masę maślaną:
  • kostka miękkiego masła 82%
  • 300 gr cukru
Ubijać masło aż będzie białe i puszyste. Ciągle ubijając dodawać po łyżce cukier. Ubijać aż do uzyskania gładkiej masy.

Tort smarować bardzo cieniutko masą maślaną z boku i z wierzchu.
Następnie należy chłodzić aż do stężenia masy maślanej. Tak przygotowany tort można ozdabiać masą cukrową nie martwiąc się, że będzie "siadał".


 


Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz