Tort urodzinowy dla przyszłego artysty malarza. Przygotowany na biszkopcie rzucanym (przepis Tutaj)
oraz masie na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki 30%.
Składniki na masę śmietankowo- cytrynową:
- 500 ml śmietanki 30%
- 500 ml serka mascarpone
- 1/2 szklanki * cukru-pudru
- skórka otarta z cytryny (do smaku)
- sok wyciśnięty z cytryny (do smaku)

Schłodzoną śmietanę i serek mascarpone umieścić w misie i ubijać na średnich obrotach. Po kilku chwilach ubijania kiedy masa zacznie gęstnieć dodawać partiami cukier-puder. Masę ubijać do momentu uzyskania gęstej, kremowej konsystencji. Na koniec dodać startą skórkę z cytryny i sok z cytryny.
Uważać aby nie "przebić" masy.
Biszkopt podzielić na trzy blaty i przełożyć kremem. Jeżeli tort ma być dekorowany masą cukrową to nie należy go już smarować masą kremową z wierzchu i po bokach. Polecam zastosować poniższy sposób.

Przed obłożeniem tortu masą cukrową tort należy cieniutko posmarować masą maślaną wg przepisu poniżej. Zabezpieczy to masę cukrową przed kontaktem z masą kremową, która może powodować jej rozpuszczanie a następnie "płynięcie" i opadanie całego tortu.
Składniki na masę maślaną:
- kostka miękkiego masła 82%
- 300 gr cukru-pudru
Tort smarować bardzo cieniutko masą maślaną z boku i z wierzchu.
Następnie należy chłodzić aż do stężenia masy maślanej.
Tak przygotowany tort można ozdabiać wg własnego pomysłu.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz