czwartek, 5 listopada 2015

Cytrynowy tort urodzinowy małego artysty




Tort urodzinowy dla przyszłego artysty malarza. Przygotowany na biszkopcie rzucanym (przepis Tutaj) 
oraz masie na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki 30%.

Składniki na masę śmietankowo- cytrynową:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 500 ml serka mascarpone
  • 1/2 szklanki * cukru-pudru
  • skórka otarta z cytryny (do smaku)
  • sok wyciśnięty z cytryny (do smaku)
Przygotowanie kremu:
Schłodzoną śmietanę i serek mascarpone umieścić w misie i ubijać na średnich obrotach.  Po kilku chwilach ubijania kiedy masa zacznie gęstnieć dodawać partiami cukier-puder. Masę ubijać do momentu uzyskania gęstej, kremowej konsystencji. Na koniec dodać startą skórkę z cytryny i sok z cytryny.
Uważać aby nie "przebić" masy.

Biszkopt podzielić na trzy blaty i przełożyć kremem. Jeżeli tort ma być dekorowany masą cukrową to nie należy go już smarować masą kremową z wierzchu i po bokach. Polecam zastosować poniższy sposób.

 
Przed obłożeniem tortu masą cukrową tort należy cieniutko posmarować masą maślaną wg przepisu poniżej. Zabezpieczy to masę cukrową przed kontaktem z masą kremową, która może powodować jej rozpuszczanie a następnie "płynięcie" i opadanie całego tortu.


Składniki na masę maślaną:

  • kostka miękkiego masła 82%
  • 300 gr cukru-pudru
Ubijać masło aż będzie białe i puszyste. Ciągle ubijając dodawać po łyżce cukier-puder. Ubijać aż do uzyskania gładkiej masy.

Tort smarować bardzo cieniutko masą maślaną z boku i z wierzchu.
Następnie należy chłodzić aż do stężenia masy maślanej.
Tak przygotowany tort można ozdabiać wg własnego pomysłu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz